Szokások, amelyeket te választasz

Az vagy, amilyen szokások szerint élsz. Rád mi jellemző? Vannak olyan jó szokások, amit szeretnél kialakítani? Vagy olyan rossz szokások, amelyektől szeretnél megszabadulni?

Mit tehetsz, hogy a szokások segítsenek téged, inkább, mint károdra legyenek?

Mégis mit tegyél? Készíts két listát! Az egyikre a jó szokásokat írd fel, amelyeket ki akarsz alakítani, a másikra pedig azokat a szokásokat, amelyektől meg akarsz szabadulni. Készíts fontossági sorrendet mindkét listára! Egyszerre maximum 2 szokásra fókuszálj! Például gondolt át, hogy először melyik szokásodtól akarsz megszabadulni és azt cseréld le valamilyen olyan szokásra, amelyet ki akarsz alakítani.

  • Változtass a körülményeken! Ha például egészségesen akarsz táplálkozni, távolítsd el a hűtőből az egészségtelen ételeket, hogy ne csábítsanak el! Ha sportolni akarsz, már előző este készítsd ki az ehhez szükséges eszközöket! Kerüld a negatív emberek társaságát! Ha van egy célod, de folyton olyan emberek vesznek körül, akik le akarnak erről beszélni, kerüld a társaságukat!
  • Ne add fel könnyen! Minden szokás kialakítása időbe telik, kinek több, kinek kevesebb idő szükséges. Minimum 21 nap kell ahhoz, hogy megváltoztassuk egy szokásunkat. Ha egy nap kimarad, újra kezdődik a 21 nap, míg végül, ha nem adod fel, sikerül kialakítanod az új szokásodat. Nagyon fontos, hogy tudd, miért akarod azt az új szokást? Mi a célod vele? Ez az erőt, hogy mindvégig kitarts. Előfordul, hogy a siker után mégis visszaesel és újra kell kezdened a folyamatot. Sokan vannak, akik a dohányzásról sok visszaesési periódus után szoknak csak le.

Nem az számít, hogy hányszor nem sikerült, hanem az, hogy hányszor sikerült.

Az első napokban, amikor még tart benned a lelkesedés, a késztetés, hogy mindenképpen elérd, amit kitűztél, könnyebben megy a dolog. A második harmadban valahogy minden ellened esküszik, Jönnek a kifogások, nagyon nehéz megtartani, amit kitűztél. De: ha kibírod, az utolsó harmad már könnyebb lesz. Kezd életelemeddé válni, csökken az ellenállás, sőt már kezded élvezni az új szokásodat.

szokások

 

A szokások meghatározzák a viselkedésedet, a viselkedésed a személyiségedet, amely meghatározza az életedet.

Tehát ha ismered egy ember szokásait, nagy valószínűséggel következtethetsz az életére is.

Egy mondás szerint rossz szokásokat könnyű kialakítani, de nehéz velük élni, jó szokásokat viszont nehéz kialakítani, de könnyű velük élni.

 

 

szokások

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.