Sütemények ganodermával


Sütemények készítése ganodermával. Édes és sós sütemény receptek igazi ínyenceknek. Nagyon finomak, de mindemellett egészségesek is. Próbáld ki!A magyarországi DXN évente megrendezi családi napját és ezen belül sütemény készítési versenyét, amelyen lelkes DXN tagok vesznek részt édes és sós sütemény készítésével. Idén az 5 legjobb sütemény került díjazásra (3 édes és 2 sós). A feltétel csupán az volt, hogy valamilyen DXN terméket tartalmazzanak ezek a különlegességek.

Sütemények ganodermával, illetve egyéb DXN termékkel készítve

Az édes sütemény kategóriában az első három helyezett süteményének receptje

sütemények: édes I. helyezett

I. helyezett: Dávid Attila – ROSELLE-S – erdei gyümölcsös zselével töltött fehércsokoládé mouse

 

 

Az édes sütemények első helyezettjének elkészítése a következő:

Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):

Corneflakes (tetszés szerint)

Az öntethez:
10 dkg erdei gyümölcs-mix (amennyiben magos a gyümölcs, célszerű szitán áttörni-átszűrni)
Fél citrom leve
1 dl Roselle
(Mindezeket összeturmixolni és szilikonformában vagy jégkockatartóban kifagyasztani.)

A mouse-hoz:
6 tojás sárgája
10 dkg kristálycukor
(Ezeket vízgőzön felmelegíteni és kihűlésig robotgépben habbá verni.)
15-20 dkg fehércsokoládé (felolvasztva)

Kétféle módon lehet a fehércsokit felolvasztani:

  1.  mikróban üveg vagy műanyag edényben
  2. vagy vízgőz segítségével

30-40 dkg édesített növényi tejszínhab (Debic)
Nagyon kell vigyázni, mert ha túl sokáig melegítem a fehércsokit, megég, ha túl kevés ideig, hamar visszadermed, ha a tejszínhabbal elegyítem.)
– esetlegesen 1 dkg zselatin

sütemények: édes I.helyezettAz összetevőket nagyon gyorsan keverem össze és szintén nagyon gyorsan habzsákból a mouse egy részével megtöltöm a szilikonformákat.
A megtöltött forma közepébe belenyomom a fagyasztott öntetet. Ezután színültig megtöltöm a formát és elsimítom. Tetejére corneflakes-et szórok, s egy éjszakán át fagyasztom.
Tálalás (fogyasztás) előtt még fagyott állapotban kinyomkodjuk a formákból, normál hűtőszekrényben hagyjuk felengedni.

 

 

sütemények: édes II.helyezett

 

II. helyezett: Fazekas Alexandra – Ganoderma kávés bajadér szelet

 

 

 

Az édes sütemények II. helyezettjének elkészítése a következő:

Hozzávalók: 6 főre
A sütihez:
75 g étcsokoládé (53%-os)
5 g kakaópor – holland
100 ml víz
1 tasak ganodermás fekete kávé (Lingzhi Black Coffee)
240 g kristálycukor
200 g vaj
200 g dió (darált)
200 g keksz – háztartási (darált)
1 csapott mokkáskanál őrölt vanília

A mázhoz:
100 g étcsokoládé (53%-os)
15 ml étolaj

Elkészítés:
1. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk.
2. Mikor megolvadt, hozzáadjuk a kakaóport és teljesen elkeverjük benne, majd az egészet félretesszük.
3. 50 ml vizet a cukorral feltesszük főni és sűrű cukorszirupot főzünk belőle.
4. A sziruphoz adjuk a vajat és felolvasztjuk benne. Ha teljesen felolvadt, levesszük a tűzről.
5. Egy nagy tálba tesszük a darált kekszmorzsát, a darált diót és az őrölt vaníliát. Jól összekeverjük őket.
6. Ráöntjük a forró cukros-vajas szirupot és alaposan összekeverjük vele, míg gyúrható masszát kapunk.
7. Levesszük a vízfürdőről a megolvasztott csokoládét és a kekszes-diós massza felével összekeverjük. Ha túlzottan morzsálódik, ehhez a csokoládés részhez adhatunk egy kevés plusz vizet! Ez nagyon fontos, hogy a csokis massza is jó, gyúrható állagú legyen!
sütemények: édes II.helyezett8. 50 ml 80°C-os vízzel jól elkeverjük a tasak ganodermás kávét, majd ráöntjük és jól elkeverjük a csokis résszel.
9. A csokoládés rész felét sütőpapírra tesszük, téglalapot formázunk belőle, letakarjuk egy másik sütőpapírral és nyújtófával kinyújtjuk. Kb. A/4-es méretűre nyújtjuk. A csokoládés rész másik felével ugyanezt tesszük. Így 2 db A/4-es méretű csokoládés lapot kapunk.
10. A sima résszel hasonló képen járunk el, mint a csokoládéssal. Így 2 db sima és 2 db csokoládés lapunk lesz végül.
11. Először a csokoládés lapra helyezzük a sima lapot.
12. Majd a sima lapra jön az újabb csokoládés és az újabb sima. Ha elkészült, 1 órára hűtőbe tesszük.
13. A csokoládémázhoz a csokoládét vízfürdőn megolvasztjuk és hozzáadjuk az olajat, hogy szép fényes legyen.
14. Az olvadt csokoládét a kekszes-diós lapokra öntjük és egy szilikon spatulával vékonyan elterítjük rajta, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük.
15. Ha kellő képen megdermedt a tetején a csokimáz, egy éles késsel felszeleteljük.

sütemények: édes III. helyezett3

 

III. helyezett – Romhányi Marianna: Roselle kocka

 

 

Az édes sütemények III. helyezettjének elkészítése a következő:

Hozzávalók a piskótához: 1 laphoz (amiből 3 db, kb. 20×30 cm-es lapot sütünk):
3 db tojás, szétválasztva
15 dkg porcukor
0,3 dl étolaj
0,3 dl víz
12 dkg liszt
3 dkg keserű kakaópor
4 g sütőpor (1/4 csomag)

Elkészítés
A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Hozzákeverjük a sárgáját, majd az olajat és a vizet. Ezután – fakanállal vagy 1-es fokozaton tovább robot géppel(épp, hogy forog) – beleforgatjuk a kakaós, sütőporos lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 180-190 C fokon, tűpróbáig sütjük, míg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet.

Hozzávalók a krémhez:
6 dl görög joghurt
50 dkg fagyasztott erdei gyümölcs + a díszítéshez fekete ribizli
1 tasak étkezési zselatin (20g)
1dl Roselle juice
5 dl tejszín (én Meggle-t használok)
kb. 15-20 dkg porcukor (ízlés szerint, ki mennyire édesen szereti)

sütemények: édes III:helyezettA gyümölcsöt már korábban kivesszük a mélyhűtőből és egy szűrőbe tesszük kiolvadni. A kicsorgott gyümölcsléből elveszünk 1dl-t és félretesszük. A joghurthoz hozzákeverjük a kicsit átnyomkodott gyümölcsöt, a megmaradt lét és a porcukor felét. A félretett gyümölcslét, a Roselle juice-zal és a zselatinnal összekeverjük, majd felmelegítjük, de nem főzzük! és hozzáöntjük a joghurtos keverékünkhöz. Ízlés szerint, hozzá adhatjuk a porcukor másik felét, végül a tejszín kemény habjával lazán összeforgatjuk. A krémet három részre osztjuk és megtöltjük vele a piskótát, tetejét meghintjük fekete ribizlivel (de bárhogy dekorálhatjuk) hűtőbe tesszük min. 3-4 órára.

 

 

A sós sütemény kategóriában az első két helyezett süteményének receptje

sütemények: sós I. helyezett

I. helyezett – Kaufman Ilona: zöldségtorta nemzeti színekben

 

 

 

 

A sós sütemények I. helyezettjének elkészítése a következő:

Hozzávalók:
4 közepes uborka
5 dkg kemény sajt
fél doboz mascarpone
4 nagyobb paradicsom
egy db piros kápia paprika
Fél doboz Humuszkrém
2 ek. MycoVeggie

Az összeállításhoz szükség lesz egy tányérra, erre halmozzuk a rétegeket.

sütemények: sós I. helyezettFelkarikázzuk az uborkát, kb 1 cm vastag karikákra.
Egymás mellé teszünk egy réteg uborkát, melyet humuszkrémmel kentünk meg. erre jön a következő uborka karika réteg, a „stabilizáló” ismét humuszkrém
Ha elég magasnak ítéljük a zöld réteget, jöhet a fehér réteg.
Ehhez a mascarponéba belereszeljük a kemény sajtot, esetlen egy kis sárga paprikát tehetünk közé, hogy magasabb legyen ( én tettem) – ezzel csalva kicsit kevesebb mascarpone kell, aminek köztudottan magas a zsírtartalma.
A fehér krémet a zöld szintre kenjük, s jöhetnek a paradicsomkarikák. A Lucullus paradicsom nem annyira lédús, kiváló ehhez a tortához.
A paradicsomkarikákat ismét „összeragasztjuk” – én a tavalyról maradt lecsókrémmel csináltam, de a humusz ismét kiváló kötőanyag lehet.
Ja és a lényeg se maradjon le: minden szintet finoman megszórtam DXN MycoVeggie készítményével, ami kiváló az emésztőrendszerünk karban tartásában is.

sütemények sós II. helyezett

II. helyezett – Farkas Mihályné Kata: Ganodermás sajtosrúd

 

 

A sós sütemények II. helyezettjének elkészítése a következő:

sütemények sós II. helyezett

 

 

Hozzávalók:
30 dkg liszt( Nagyi liszt-15dkg, és-15dkg zabpehely liszt)
25 dkg vaj,
1 teáskanál só
2 ek tejföl

Ezeket összegyúrjuk és fél-egy órára hűtőbe tesszük !!!
Majd vékonyra kinyújtjuk és megkenjük egy egész tojással , a tetejére reszelt sajtot szórunk majd 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kész, kivesszük a sütőből, és ha 80 fokra lehűlt a tetejét megszórjuk ganoderma porral.

 

Készítsétek el! Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.