Egy kis kávé “történelem”

Emlékszel, mióta kávézol?  Miért kezdted el? Milyen élmények fűznek a gőzölgő feketéhez?

Úgy emlékszem, középiskolás koromban ittam először kávét. Nem az ízéért, hanem az élénkítő hatása miatt, de megszerettem. A keserű ízt, a frissítő hatását. Kis pénzű egyetemistaként kétszer is kifőztem, kellett a koffein az éjszakai tanulásokhoz. Végül megszoktam, szokásommá vált, a reggeli ébredéshez hozzátartozott a jó illatú, gőzölgő fekete.

Mit is tudunk a kávé történetéről?

coffee-1174199_1280A kávé serkentő hatásának felfedezéséről több történet is napvilágot látott. Az egyik változat szerint a kávé élénkítő hatását egy etióp pásztor  (Kr. e. 300) figyelte meg a kecskéin. Amikor  piros bogyókat legelésztek, sokkal élénkebbek lettek

Elmondta az ott élő szerzeteseknek, akik egy idő után rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek.

A másik történet szerint egy Rhazes (852-932) nevű arab orvos a “quawa” nevű élénkítő növényt] orvosságként használta  és ő említette Al-Haiwi (A kontinens) című munkájában. 1000 körül Avicenna a középkori muszlim gondolkodás egyik legnagyobb alakja is gyógyszerként használta a kávét.

Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a kávét először Jemenben a 15.században használták élénkítő hatása miatt, valószínűleg szufi szerzetesek, akik szívesen éltek serkentő szerekkel. Innen indult az ismertség útjára a társadalom minden rétege számára.

A 16. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték.

A magyar vonatkozása szerint  “fekete leves” kifejezéssel illették a 17. században. Az 1680-as években a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelmet, ezért egy ebédmeghívás ürügyével magához csalta. Thököly azonban elővigyázatos volt és gyanakodott, hogy készül valami ellene, így az ebéd után gyorsan távozni akart, mire az egyik janicsár aga a következő szavakkal tartotta vissza: „Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!”

Miután a vendég  fejedelem megitta a kávéját, láncra verve vitték az isztambuli Héttorony börtönbe. Az úgynevezett “fekete leves”, azaz a kávé fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként vált ismertté a középkori Magyarországon.

A kávé élettani hatásairól

leaf-654121_1280A kávé fogyasztásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, hogy a szervezetre gyakorolt hatása vajon pozitív-e.

A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, az érrendszerre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is.

Valójában  a koffein az idegrendszerben kifejtett hatása nem a fáradságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyan állapotot a fáradt szervezetnek, amit az ember élénkségnek, energikusságnak érzékel és így még órákat képes éber állapotban tölteni.

A legújabb amerikai egyetemeken nagyszámú kontroll csoportokon végzett kutatások kimutatták az alzheimer-kór, parkinzon-kór, 2-es típusú diabetes, továbbá májgyulladás és sorvadás előfordulását csökkentő hatását.

A kutatási eredmények számos halálozási kockázatokat csökkentő faktorral hozzák összefüggésbe a kávéfogyasztást (főként annak polifenol tartalmára utalva), mint amilyen a szív- és tüdőbetegség meg, a szívroham megelőzése és a fertőzésekkel szembeni védekezés.

Tévhitekkel ellentétben a pubertáskori kávéfogyasztás egészséges, sőt ajánlott a központi idegrendszert serkentő hatása miatt.

Fiatalon nem foglalkoztam a kávé egészségre gyakorolt hatásával. De ahogy idősebb lettem, egyre inkább érdekelt, hogyan őrizhetem meg minél tovább az egészségemet, hogyan lehetek friss és energikus a kor előrehaladtával is.

Néhány évvel ezelőtt nem a kávéval kapcsolatban, de megismertem egy egészséges kávét, amely nem okoz gyomorfájást, lúgosít és kiváló hatása van a szervezetre.  Fogyasztásával nemcsak energikusabb lettem, de elkerültek a betegségek.

Miben más ez az egészséges kávé?

DXN kaveEhhez a kávéhoz  ganoderma gyógygombát kevertek. Ettől persze nem lett gombaízű a kávé, sőt nagyon finom, mert  kiváló arabica kávéból készült egy különleges eljárással.

Lefekvés előtt is nyugodtan fogyasztható, mert relaxáló hatása révén elősegíti a nyugodt alvást. Leggyakrabban említett előnye, hogy javítja az alvást, növeli az agyba jutó oxigén mennyiségét, normalizálja a testtömeget, elősegíti a méreganyagok távozását a szervezetből.

Ennek már több, mint 3 éve. Azóta más kávéra rá sem tudok nézni, nemcsak az íze, hanem a hatása miatt is.

Ne nekem higgy, tegyél egy próbát!

 

MEGRENDELÉS ITT!

KEDVEZMÉNYES VÁSÁRLÁS ITT!

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.